červený pochoďák 1.9D

Představte své 205ky nebo projekty na čem zrovna pracujete

Moderátor: rada

Odpovědět
mraaza
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel
Skutečné jméno: Jan

červený pochoďák 1.9D

Příspěvek od mraaza »

Takže konečně jsem se rozhoupal k sepsání příběhu mojeho vozítka s hrdým lvíčetem na masce. Psal se rok 2000 a babča s dědou hledali náhradu za dosloužilého žigulíka. Vydali jsme se tenkrát naší ještě poměrně novotou vonící feldou na obhlídku autobazarů ve východních čechách. A právě v jednom nejmenovaném autobazaru v Rychnově nad Kněžnou učarovaly dědovi tvary, naftový motor, 3dveřové provedení a bezpochyby také červená barva 205tkového sirotka s dnes závratnou cenovkou 120 tis.Kč. :roll: Pamatuju si, že hned vedle 205tky stála o chlup levnější červená, benzínová, 4dveřová 309tka. Chvilku jsme ji prohlíželi, ale oči prarodičů se stočily zpět k naftové 205tce. Já to tenkrát jako malý špunt viděl trochu jinak. Líbila se mi mohutnost 309tky a tak mi bylo trochu i líto, že jdeme zpět k tomu malinkému autu. :m: Z dnešního pohledu musím uznat, že z toho malinkého auta vyzařuje větší kus nadčasovosti a tak se dnes už tak nedivím, že v garáži skončila právě 205tka.

Co se týče historie, tak auto je vyrobené v roce 1992 a jako většina 205tek dovezené k nám z Německa. A tak se od roku 2000 až do poloviny roku 2010 usídlilo v dědové garáži. Za ty roky auto perfektně sloužilo, ale zase je pravda, že vlastně ani často v provozu nebylo. Kromě běžné údržby a výměny spotřebních věcí byla nutná jen výměna známých bolístek těchto aut - byly vyměněny / repasovány obě nápravy a udělány nové lanovody ruční brzdy. V červnu roku 2010 přišel děda s tím, že si koupí novou Thalii a 205tka půjde do šrotu. A protože mi bylo toho zachovalého auta líto, tak jsem se hned o něj přihlásil. Zanedlouho si děda s babčou jeli do Šumperku pro novou Thalii a já odtud odjel s pugem k nám domů. Od té doby tak parkuje v mé open-air garáži. :m: Hned sem vyměnil všechny filtry, náplně a nechali se udělat brzdy. Po prvním měsíci stání mimo teplou garáž se přihlásily o výměnu minimálně 10 let staré věci - baterka Bosch a s chladnějsími rány i žhavící svíčky Beru.

Původní výbava lvíčete nebyla nic moc, je to model LOOK, takže tzv. sociální typ a výbava následující: volant, sedačky, řadící páka. :smich: A tak postupem času vylepšuju. Jednu z prvních věci, které jsem udělal - vyměnil jsem přední a zadní spoiler za spoilery z GTI a dal je do barvy auta. Taky jsem vyměnil zadní pevné okýnka za lehce tónované, otevírací. Od místního člena kennyho mám přední mlhovky a ještě jsem přišrouboval GTI lištu na horní hranu kufrových dveří. V interéru jsem vyměnil tapecy za vyšší z XS, sedačky taky z XS, namontoval jsem středový tunel, uzavíratelnou kapsu spolujezdce, středové výdechy topení, 3-ramenný volant, rádio, budíky s hodinama, okna v elektrice, osvětlení kufru, dodělal jsem dokonce i chybějící el. zásuvku! a taky jsem podstatně zvýšil výbavu instalací stropního madla spolujezdce. :smich: Toto je prozatím vše, ale určitě se tady s vámi s dalším pokračováním příběhu mojeho lvíčete podělím. :up:
Přílohy
1.jpg
2.jpg
IMG_3764.JPG
IMG_3761.JPG
DSC01091.JPG
IMG_2655.jpg
Naposledy upravil(a) mraaza dne 28 kvě 2011 22:12, celkem upraveno 1 x.
Peugeot 205 / 1992 - 47kW-1.9 diesel - červený pochoďák pendlující mezi severem a jihem moravy
http://forum.205gti.org/viewtopic.php?f=10&t=9684
mraaza
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel

Re: červený pochoďák 1.9D

Příspěvek od mraaza »

Příběh se popusouvá dál a dále.. Od minulého příspěvku jsem vyjezdil 350 l nafty. Auto šlapalo bez poruchy, kromě výměny pneumatik, dolití oleje a vody jsem nemusel na nic šáhnout :up: Jen po zimě se díky rozbitým cestám objevila vůle v řízení, kterou jsem zatím neřešil.
Co se týče vylepšování, tak jsem vyměnil social zrcátka za zrcátka s ovládací páčkou, dodělal jsem zadní hlavové opěrky a vyměnil zadní XS tapeci za tapeci s kapsou z GTI. Tímto chci poděkovat Horsikovi, s kterým jsme v Brně tyhle tapeci na počkání prohodili.
Přílohy
Se zadníma opěrkama to vypadá hnedka líp, jen bych potřeboval o něco světlejší odstín potahu opěrek.
Se zadníma opěrkama to vypadá hnedka líp, jen bych potřeboval o něco světlejší odstín potahu opěrek.
DSC01785.JPG
horsikovo naslapane 1.9 GTI a muj lenochod 1.9 D :)
horsikovo naslapane 1.9 GTI a muj lenochod 1.9 D :)
minisraz P205 v  Brně
minisraz P205 v Brně
Peugeot 205 / 1992 - 47kW-1.9 diesel - červený pochoďák pendlující mezi severem a jihem moravy
mraaza
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel

Příspěvek od mraaza »

Jo ty kapsy drží super :up: chytnul jsem se samořezkama ke kastli a je klid. Když by se podařila ta stropnice Z GTIčka od české tak dej vědět, byl bych rád. :urg:
mraaza
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel

Příspěvek od mraaza »

Tak a dneska jsem konečně skoncoval s prokletím v podobě neskutěčně ošulených sociálních budíků. Kapličku sem sehnal z XSka na díly v Chropyni a budíky s diesel otáčkoměrem a konektory mám od Kennyho z 309tky. :up: Po dlouhém odkládání jsem se dnes do té rozborky drátů pustil a nakonec musím uznat, že to díky skvělým plánkům tady z fóra nebyla taková věda.
Přílohy
DSC01855.JPG
IMG_4354.JPG
mraaza
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel

Příspěvek od mraaza »

Poslední červnový pátek jsem jel s pugem naposled z Brna. :roll: Jestli tam s ním ještě někdy pojedu je ve hvězdách :roll: Každopádně mě od října vozil každý týden mezi Brnem a jesenickem bez poruchy, se spotřebou kolem 5 litrů nafty. Často jsme jezdili v pěti lidech - s pěti velkýma batohama - namačkaní jako sardinky. Bylo to něco přes 20 tisíc nezapomenutelných kilometrů po nejrůznějších cestách, cestičkách i necestách moravy, slezka, východních čech i polska. :up: Za bezporuchovou službu patří tomuhle vozu velký dík. :Merci:
Přílohy
poslední jízda z Brna
poslední jízda z Brna
mraaza
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel

Příspěvek od mraaza »

Dlouho jsem tady nic nepřispěl, tak se s vámi podělím o další zlepšováky mé 205tky. :m: Namontoval jsem ofuky oken, vyměnil boční skla za tónovaná. Na zadní okýnka jsem nalepil 15% folie a konečně jsem sehnal a přidělal přední tažné očko do GTi spoileru. Taky jsem upgradoval přední mlhovky za originály, ale pořád sháním plastové spodky - mám tam teď jen sklo s parabolou na parádu. :m: Nemáte je někdo k mání? A málem bych zapoměl - výrazně jsem zvýšil užitnou hodnotu namontováním zahrádky značky Neumann. :m:
Přílohy
IMG_4897u.jpg
mraaza
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel

Příspěvek od mraaza »

Po dvou měsících stání ( byl jsem v U.K. ) jsem pežota startnul na brnk :up: Teď už s ním víc jak měsíc jezdím a přikládám hádankovou fotku pro nejihomoraváky - poznáte kde je to focené? :m:
Přílohy
Fotografie0744.jpg
Odpovědět